A mellékelt képen látható egy rabbinikus végzés, melyet a MAOIH irányítását átvevő Chabad/EMIH képviselői a legkülönfélébb médiákban gyakorlatilag inkompetensnek titulálnak. Ez a végzés egyike azoknak, amiket figyelmen kívül kellett hagyniuk ahhoz, hogy hitközségünk felett átvehessék az irányítást.

Vizsgáljuk csak meg ezt az ügyet egy kicsit közelebbről!

  1. Az EMIH/Chabad – a hitközség eredeti tagsága és elöljáróságának tanúsága alapján – egy tagfelvételi puccsot hajtott végre. Az eldöntendő kérdés: az új „tagok” vajon valóban tagnak számíthatóak-e vagy sem?
  2. A tagok a MAOIH tagjai szeretnének lenni. Erről a MAOIH meglévő rabbijai döntenek. Ez utóbbiak azt írják, hogy a tagság megkérdőjelezhető, jelenjenek meg vagy előttük, vagy más, választott bíróság előtt. Azonban amíg ezt nem tették meg, ne vegyenek részt a működésben.
  3. Az új tagok visszaírnak, hogy erről nem dönthetnek a MAOIH által megbízott rabbik, sem az őáltaluk felkért, nemzetközileg jegyzett, világszerte elismert bírák (Bádác Édá Cháredit). Kizárólag az a Baruch Oberlander rabbi és az ő bét dinje, aki a Chabad/EMIH küldöttje, és Budapesten lakik már hosszú ideje.

Összefoglalva: az új tagok nemcsakhogy megkérdőjelezhető módon váltak tagokká, hanem érkezésükkel együtt a rabbinikus gárdát is automatikusan kicseréltnek tekintették. A több évszázada jogfolytonosan működő rabbik helyén pedig a Chabad Lubavics küldöttjét szeretnék látni.

A rabbinikus döntést figyelmen kívül hagyták, arra értelmezhetetlen választ küldtek (mely szintén olvasható a fordításban, mellékletben).

RÁADÁS: A Chabad/EMIH médiáiban megjelenik, hogy a fent említett Bádác Édá háCháredit bét dinje „nem követték a rabbinikus vallási szabályokban rögzített eljárásrendet: nem küldtek idézést az ellenérdekelt félnek, akit nem is hallgattak meg.”

Mindezek után tehát meg is vádolták a világ egyik legnagyobb bét dinjét azzal, hogy inkompetensek, a rabbinikus jog alapjaiban vétenek, és az ellenérdekelt felet még csak meg sem hallgatják.

Arra kérjük a Kedves Olvasót, hogy ellenőrizze saját szemével az állítás valótlanságát (melyet a bét din végzésének végén olvashat), és vonja le a megfelelő következtetéseket.

Ott láthatják, hogy a bét din választást ajánlott fel az érintetteknek: akár hozzájuk, akár egy mindkét fél számára kölcsönösen elfogadható bét dinhez fordulhatnak. Ez természetesen mindmáig nem történt meg.