Nyolcvan éve, 5704. tisri 17-én hunyt el Lemberger-Lvov Menáchém זצ”ל polgári főrabbi.

1876. február 10-én született a Gömör vármegyei Csetneken, apja, R. Jehudá Léb később rozsnyói főrabbiként működött. A felmenői között ugyanúgy megtalálhatóak a pozsonyi Lemberger-Lvov, mint a raudnitzi, balassagyarmati és rozsnyói Deutsch rabbidinasztia tagjai. Édesanyja, Deutsch Reizel korai halála után megözvegyült édesapja újranősült, Billitzer Ámrám Jesájá hálévi szerencsi rabbi lányát – R. Pinchász hálévi húgát – vette feleségül.

Lemberger Menáchém fivérei közül R. Jicḥok előbb Pozsonyszentgyörgyön, majd Rozsnyón, R. Ávráhám Cvi pedig a nyírbátori status quo hitközségben volt rabbi.

A pozsonyi Sévet Szofér rabbinál és Breuer Slomo Zálmán frankfurti jesiváján tanult. 1906 nyarán feleségül vette Jungreisz Mose Nátán hálévi tiszafüredi rabbi Mirjám Juta nevű lányát, a Menuchát Áser csengeri rabbi unokáját. Néhány évig Tiszafüreden éltek, két fia is ott született. 1911-ben meghívást kapott az akkor Szabolcs vármegyei, ma hajdú-bihari, körülbelül 400 fős polgári hitközségtől a főrabbiszék betöltésére. Szerény és békeszerető természetét jelzi, hogy ritkán találkozhatunk nevével a korabeli felekezeti sajtóban. Egy kisebb jesivát vezetett, és természetesen a magyar orthodoxia megbecsült tagja volt: 1930-ban és 1937-ben is beválasztották a Központi Iroda Országos Képviselősége rabbitagjai közé.

Szukot félünnepén, 1943. október 16-án este halt meg 67 évesen.

Gyermekei közül az 1907-ben, Tiszafüreden született R. Jehudá Léb (Ernő), a rokonsághoz tartozó Pollak Menáchém hálévi szerencsi rabbi veje és egyben utóda lett, végül Amerikában halt meg 1988-ban. A két évvel fiatalabb R. Mose Nátán (Nándor) – Rosenfeld Efrájim makói majd szendrői rabbi veje, a büdszentmihályi Grünfeld Simon tanítványa – nősülése után Makón töltött be dáján állást és a jesivában is tanított. 1945-ben makói főrabbivá választották, tagja volt az ortodox rabbitanácsnak, ám nem sokkal az kényszerű egyesítés után alijázott, amelyet követően az 1983-ban bekövetkezett haláláig a Haifához közeli Kirját Átá településen élt. Ma az ő legidősebb fia, R. Simon a makói ádmor.

BS